Cununia religioasa
Obiceiuri nunta

Cununia religioasa

de

Poate cele mai frumoase declaratii de dragoste sunt promisiunile facute in fata lui Dumnezeu, intr-un lacas Sfant, in cadrul ceremoniei religioase. Fiecare cult religios are obiceiurile si traditiile sale. insa toate cununiile religioase, indiferent ca sunt catolice sau protestante au acelasi scop: o promisiune suprema. O promisiune de iubire, de respect, de insotire la bine si la greu.

in cazul in care sunteti ortodocsi, probabil stiti ca slujbele de la cununiile religioase sunt mai lungi ca durata in timp. in ultima vreme se accepta diverse „personalizari ale slujbelor”, insa o biserica traditionala ortodoxa pastreaza vechile obiceiuri. Ortodocsii nu sunt permisivi cu casatoriile intre culte/religii diferite (trebuie cerut acordul Episcopului). Odata ce te-ai hotarat sa faci pasul cel mare trebuie sa cantaresti bine decizia luata, pentru ca dupa cum bine stii, Biserica Ortodoxa nu permite decat in situatii foarte special mai mult de o cununie religioasa. Numai prima data primesti Sfanta Taina, daca e cazul sa faci cununia religioasa si a doua oara este numai o binecuvantare din partea preotului. In calitate de miri trebuie sa fiti botezati crestin-ortodox, iar inainte de cununie, impartasania este esentiala, primirea Trupului si a Sangelui Domnului Iisus Hristos fiind considerata un moment sublim si unic. Importanta nasilor de cununie este una foarte mare, acestia se obliga sa fie parinti spirituali cuplului proaspat cununat. Trebuie sa te gandesti inainte de aceasta alegere la cei care iti sunt model, alegerea o faci astfel in cunostinta de cauza. La fel ca mirii, nasii trebuie sa fie botezati in Biserica Ortodoxa.

In cazul in care nu ati facut logodna anterior, slujba este formata din partea in care se binecuvinteaza cuplul ca logodnici, apoi se ceremoniaza cununia religioasa pentru miri. In ultima vreme se observa o tendinta de a face logodna inaintea cununiei. Nu doar pentru economia de timp din ziua cea mare, ci dupa cum relateaza cuplurile, pentru a acorda si acestui moment un strop de sfintenie, o promisiune ce se va concretiza cu un legamant.

“Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie. Nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau. Nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar. Acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata…” (Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, XIII, 4-8)

Preotul are si el un rol bine definit, el consiliaza cuplul si incearca sa daruiasca sfaturi pentru o viata curata si binecuvantata. Daca pastrezi o legatura stransa cu duhovnicul tau, poate acesta ar fi o alegere potrivita. Preotul este responsabil de drumul pe care il vei strabate in noua viata. Inainte de nunta, probabil ca vei avea nevoie de programare la biserica pentru discutiile anterioare cununiei, sfaturi, intrebari.

Fiecare parte a slujbei este incarcata de spiritualitate si simbolistica. in timpul acesteia, Duhul Sfant se pogoara asupra mirilor, daruindu-le acestora binecuvantare pentru viata in doi si intelepciunea de a deveni o familie.

Daca sunteti botezati in Biserica Catolica, lucrurile nu se deosebesc foarte mult. in general cununiile aceleiasi religii (crestinism) se aseamana, scopul final fiind de a calauzi primii pasi ai unor persoane care s-au hotarat sa calatoreasca pentru totdeauna pe drumul vietii. O cununie catolica pune mult mai mult accent pe pregatirea anterioara. Astfel, trebuie sa aveti o serie de intalniri cu preotul care va oficia ceremonia, atat individuale, cat si impreuna. Deoarece preotul catolic este celibatar, deseori, la intalniri asista si un cuplu cu experienta de viata, casatoriti, eventual cu copii, oameni care pot da sfaturi practice. Nu este exclusa si prezenta unui medic care poate da sfaturi despre metode de contraceptie, planificare familiala, viata sexuala etc.

La romano-catolici, nasii nu exista, tinerii fiind insotiti de martori, ei fiind doar partasi ai unei legaturi sfinte. De altfel, spre deosebire de Biserica Ortodoxa, cea Catolica nu pune accent pe relatia dintre cei doi martori, nu este obligatoriu ca ei sa fie casatoriti, nici macar sa fie indrumatori spirituali sau cuplu-model. Exista cazuri cand intre cei doi martori exista doar un grad de rudenie. Este alegerea voastra personal cui atribuiti acest rol.

Ceremonia incepe cu o melodie, apoi urmeaza rugaciunea preotului. Liturghia si schimbul de juraminte sunt urmatoarele etape importante, binecuvantarea verighetelor si schimbul acestora intre miri.

In perioada contemporana, pregatirile pentru ceremonia religioasa sunt la fel de importante ca aceasta. Succesul unei zile perfecte sta intr-o repetitie in care sa va lamuriti asupra celor ce vor urma in ziua cea mare. Diverse studii au relevant faptul ca aceste repetitii va ajuta sa treceti mai usor peste emotii.

Totodata, catolicii manifesta o indulgenta mai sporita decat ortodocsii in privinta casatoriilor mixte. Atat ortodocsii cat si catolicii considera importanta impartasirea, primirea Duhului Sfant in noua lor viata.

Un alt fel de ceremonii religioase crestine sunt cele protestante. Acestea sunt similare intre ele si totodata personalizate. Fiecare este speciala in parte si depinde de tine sa-i dai o farama din personalitatea ta. Obiceiurile si practicile nu se pot schimba. In general, ceremoniile se tin in biserica sau intr-o capela. Insa veti fi surprinsi sa observati maleabilitatea preotului protestant, care va fi de acord cu alte propuneri ale voastre pentru locul unde veti celebra cununia religioasa. Preotii protestanti chiar incurajeaza exprimarea dorintelor cuplului cu privire la locatie.

Majoritatea nuntilor protestante urmeaza un anumit tipar. Cununia incepe cu o melodie religioasa care poate sau nu sa fie un imn al bisericii. Probabil va este cunoscut inceputul slujbei. „Ne-am strans aici astazi pentru a-i uni in Sfanta casatorie pe ........”. Dupa ce mireasa cere binecuvantarea parintilor, miri pot schimba juramintele. Cuplul isi promite iubire, fidelitate si sprijin „pana cand moartea ii va desparti”.

in functie de caz, preotul sfinteste sau nu verighetele. Dupa schimbul de verighete incepe ceremonia, cu o rugaciune care aduce binecuvantare sau se recita rugaciunea Domnului. Dupa aceste momente, cuplul este declarat casatorit in fata lui Dumnezeu.

Pe cat de diferite, pe atat de asemanatoare. Probabil ceremoniile ortodoxe si catolice sunt mai cunoscute datorita raspandirii acestor confesiuni in Romania, insa protestantismul il cunoastem din celebrele nunti americane.

Probabil ca cel mai util ar fi sa analizati toate ceremoniile si impreuna sa va organizati cununia religioasa perfecta. Pentru multe persoane religioase si nu numai, acest moment este cel mai incarcat emotional. Miresele viseaza intrarea in biserica sau cununia intr-o capela in natura la fel de mult cum mirii isi doresc viitoarea sotie fericita.

Unicitatea, complexitatea sau reusita cununiei o faceti chiar voi. Indiferent de biserica, elementele definitorii pentru cununia perfecta stau chiar in mainile voastre. Pana la urma, daca sunteti alaturi de persoana iubita, detaliile sunt de prisos.

Si nu uitati! Cununia in fata lui Dumnezeu este o promisiune reciproca binecuvantata, o promisiune care va trebui sa va apropie la bine si la rau, pentru tot restul vietii.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: